Ons Middelbaar Onderwijs
Wie is verantwoordelijk?
Ben ik als BHV'er verantwoordelijk wanneer er iets fout gaat? Op een aantal scholen binnen de vereniging is er een tekort aan BHV’ers. Sommige werknemers zijn bang aansprakelijk te zijn wanneer ze per ongeluk niet juist handelen. Is dat ook zo?  

Allereerst: een bedrijfshulpverlener (BHV’er) is geen professionele hulpverlener.

De taken van een BHV'er staan beschreven in de Arbowet (artikel 15):
  • Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen.
  • Het beperken en bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen.
  • In noodsituatie alarmeren en evacueren van medewerkers en andere aanwezigen.
Om deze taken uit te kunnen voeren, volgen BHV’ers (jaarlijks) een cursus. Deze cursus geeft handvatten om eerste hulp te verlenen om de schade en/of het letsel tot het minimum te beperken.

De werkgever is eindverantwoordelijk voor de bedrijfshulpverlening en kan aansprakelijk gesteld worden bij incidenten met een onnodig slechte afloop. Het is wellicht mogelijk dat een BHV’er (of iemand anders die aanwezig is bij een ongeval) persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld. De vraag of dat kans van slagen heeft wordt hieronder beantwoord.

Vanuit het formele strafrecht bezien, zijn er in principe twee wetsartikelen relevant:
  • Artikel 255 Wetboek van Strafrecht:
    • “Hij die opzettelijk iemand tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging hij krachtens wet of overeenkomst verplicht is, in een hulpeloze toestand brengt of laat, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”
  • Artikel 450 Wetboek van Strafrecht:
    • “Hij die, getuige van het ogenblikkelijk levensgevaar waarin een ander verkeert, nalaat deze die hulp te verlenen of te verschaffen die hij hem, zonder gevaar voor zichzelf of anderen redelijkerwijs te kunnen duchten, verlenen of verschaffen kan, wordt, indien de dood van de hulpbehoevende volgt, gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.”
Artikel 255 is voornamelijk bedoeld voor professionele hulpdiensten zoals ambulance medewerkers. Van belang is dat het criterium is dat er sprake moet zijn van opzettelijk handelen of nalaten. Dan maak je dus bewust als BHV'er de keuze om ‘fout’ te handelen of na te laten. Logischerwijs gaat dat erg ver. En ook hier wordt zeker meegewogen dat een BHV’er geen professioneel hulpverlener is.

Artikel 450: Dit is meer algemeen en geldt voor iedere burger. Als je kan helpen, doe dat dan. Een simpel voorbeeld is door alarmlijn 112 te bellen (je doet wat je kan).

In beginsel is een BHV'er (maar in feite iedere burger) dus alleen aansprakelijk als er letsel en/of schade is ontstaan door opzettelijk niet juist te handelen of juist opzettelijk na te laten. Bij alle gebeurtenissen geldt wel dat het afhankelijk is van de omstandigheden van het geval.

De werkgever blijft altijd eindverantwoordelijk voor de bedrijfshulpverlening.